Nabídka

Nové Petar (Prošek) Hectorovich Zobrazit větší

Petar (Prošek) Hectorovich

Nový produkt

  • prémiové dezertní víno
  • Tomić
  • bílé sladké víno
  • Alk.: 15,5 % obj.
  • 0,5 l

Skladem máme poslední 2 lahve.

Více informací

1 200,00 Kč s DPH

Více informací

Prošek je autentické chorvatské dezertní víno vyrobené ze sušených hroznů těch nejlepších původních dalmatských odrůd. Prošek je přírodní sladké víno, které pochází z přímořské části Chorvatska, kde se vyrábí po staletí.

Prošek Hektorovich se vyrábí z místních bílých hroznů: Pošip, Maraština, Muškát žluty, Prč a dalších původních odrůd. Vyrábí se tradičním způsobem sklizní plně zralých hroznů s příměsí sušených hroznů, pěstovaných na speciálně vybraných místech, které se pak suší na slámě v dobře větraných prostorách (tradičně v podkroví).

Tento tradiční způsob výroby je totožný s tzv. metodou passito, která se používá k výrobě italského Vin Santo a dalších tradičních středomořských sladkých vín.

Výsledné víno je sladké, ale dobře vyvážené kyselinkou, charakteristické zralým aromatem sušeného ovoce – sušených meruněk, sušených fíků a rozinek – a pomerančové kůry, stejně jako aromatickými květinovými tóny. Stárnutí přispívá k jeho komplexnosti, přidává terciární aroma medu, karamelu a karamelu a rozvíjí pikantní tóny; Prošek dokáže stárnout velmi dlouho. Zvykem je odkládat Proškovi při narození dítěte demižon, který později otevřou na oslavu svatby nebo jiné zvláštní příležitosti.

Prošek Hektorovich byl pojmenován po Petaru Hektorovićovi, renesančním básníkovi, hédonistovi a šlechtici, který pocházel z ostrova Hvar.

Nejlepší podávání při: 10-12C
Párování s: dezerty, zejména sušenými fíky a tradičními dalmatskými sušenkami, modrým sýrem

Zralé hrozny vybrané pro přípravu proška se nejprve suší na rohožích ze slámy nebo rákosu, pověšením na dráty nebo vyskládané na hustou drátěnou síť. hned vyschnou, kuličky vína se lisují, aby se z nich vytlačila zbylá tekutina. Po prvním lisování následuje proces louhování, respektive opakovaného máčení sušených hroznů, které opět završí nyní už druhé lisování. Následující krok výroby je alkoholové kvašení, které trvá mnohem déle, než v případě čerstvého vína, neboť výchozí surovina obsahuje mnohem více cukru. Jakmile je kvašení ukončeno, musí se nechat uzrát, což je proces, který se odehrává ve dřevěných sudech. Ty víno dodají specifické aroma. Prošek se následně stáčí do lahví a pečlivě ochraňuje, nejlepší je, když se popíjí v příjemné společnosti.