Nový produkt
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Brunella jsou nejslavnějšími z toskánských. Mají větší stavbu a musí, podle zákona, po sklizni ještě čtyři dlouhé roky zrát u vinaře. Jejich hrozny chytaly své slunce na kopcích kolem historického městečka Montalcino, kde jim sousedy nebyl nikdo než olivovníky, kde vzduch voní rozmarýnem a odkud lze za jasných dní spatřit moře. Podařená Brunella jsou komplexní, harmonická, s velkou finesou. Souzní v nich odrůdová třešňová ovocitost s lehkou zemitostí, s jemnou, hřejivou kořenitostí a s drapériemi uhlazených, nesvíravých tříslovin. Dozvuk je krásný a táhlý.
Když časopis Wine Spectator sestavoval žebříček 12 nejpamátnějších vín 20. století, dostalo se na seznam jediné italské víno – Brunello di Montalcino Riserva 1955 z vinařství Biondi-Santi. Další z důkazů o tom, co vína Brunello di Montalcino znamenají pro pověst Itálie jako vinařské země dávající světu jedna z nejlepších vín. Není to náhoda, právě vinařství Biondi-Santi stojí za vznikem vín, kterým dnes říkáme Brunello di Montalcino. Psal se rok 1869, když Clemente Santi dostal od agrární komory v Montepulcianu první ocenění za své inovátorské víno, postavené výhradně na hroznech červené odrůdy Sangiovese. Následovala smršť dalších cen na mezinárodních soutěžích a Brunello začalo být vnímáno jako plnohodnotná a zajímavá alternativa k slavným vínům z Bordeaux.
V naší zemi proslavil Brunello Karel Got rad jej pil.