Itálie

Fragolino rosso, Jahodové víno

Nový produkt

  • červené, do sladka šumivé jahodové víno
  • CO.SP.S.p.A. Cazzano di Tramigna
  • Alk.: 10 % obj.
  • 0,75 l

Více informací

99,00 Kč s DPH

Více informací

Fragolino není sice klasické tradiční víno, ale přesto je v posledních letech velmi populární. Tento nápoj s intenzivní chutí a aroma jahod (obvykle lesních) se velmi rychle rozšířil z jižní Evropy i do České republiky. Název je odvozen od charakteristické chutě a vůně jahod. Italský výraz pro slovo jahoda je “fragola”. Koncovka „ino“ se v italštině používá pro zdrobněliny, takže při troše fantazie by se dalo říci, že doslovný překlad by mohl být „jahůdka“. Ostatně často se i u nás říká že je to „jahodové víno“.

Množství alkoholu bývá obvykle trochu nižší než u klasického vína (kolem 8-10%, v některých případech i méně). Fragolino bývá jemně perlivé nebo šumivé „víno“, pro což se používá italské označení frizzante. Fragolino může být bílé (bianco), růžové (rosato) nebo červené (rosso).

Základní vlastnosti: lehké na patře, ovocité, jemné, sladké, šťavnaté.

 Někdy se název Fragolino používá i pro likéry v nichž plavou lesní plod

Výroba Fragolina

Víno se vyrábí z odrůdy Isabela (též Ysabela, Isabella), která je u nás známá jako Charvát, Chorvát nebo Jahoda. Odrůda je velmi odolná proti plísním a nevyžaduje chemické postřiky. Tato odrůda existuje v bílé i červené variaci. V červené se používají také názvy Othelo nebo Charvát červený. Jedná se o křížence americké révy s podnoží Vitis Labruska. U nás se tato odrůda pěstuje jen velmi vzácně. Ve světě se pro tuto hybridní odrůdu používá i mnoho jiných názvů. Jmenujme například Oděsa, Fragola nebo Constantia. Hlavním znakem je však vždy bez ohledu na místní název právě intenzivní jahodová chuť a aroma. Příčinou toho je látka zvaná furaneol, u které je popisována chuť jahod a někdy i karamelu.

Fragolino lze vyrábět i z jiných odrůd (často například Sangiovese) nebo i kupáží více vín.  V těchto případech se pak jahodová chuť docílí přidáním skutečných jahod nebo sirůpů či moštů z nich. Klasickou tradiční metodou se rozumí postup, kdy je do prvotního kvašení přidáno 20% sekaných jahod. Často se také fragolino vyrábí následným přidáním jahodového moštu.


Všeobecně se dá říci že fragolina s cenou do 150 Kč se vyrábí z jiných odrůd než je Izabela a také je v nich pouze jahodový mošt.

V hledáčku Vinného krále ale stále zůstává objevení místa kde se Fragolino vyrábí klasickou metodou...Kdo ví třeba při příštím výletu do Itálie vypátráme...