Botrytická vína (sladká)

Botrytická vína (sladká)

Botrytické víno je díky svému vzniku unikátní mezi bílými přírodními víny. Vyrábí se neobvyklým způsobem. Vinaři vyčkávají na příznivé klimatické podmínky, při nichž plíseň šedá (Botrytis cinerea) napadá vyzrálé hrozny ve vinohradech a způsobuje jejich sesychání a zahušťování obsahu. Způsob výroby byl nezávisle na sobě objeven ve Francii, Maďars...

Botrytické víno je díky svému vzniku unikátní mezi bílými přírodními víny. Vyrábí se neobvyklým způsobem. Vinaři vyčkávají na příznivé klimatické podmínky, při nichž plíseň šedá (Botrytis cinerea) napadá vyzrálé hrozny ve vinohradech a způsobuje jejich sesychání a zahušťování obsahu. Způsob výroby byl nezávisle na sobě objeven ve Francii, Maďarsku a Německu v minulých stoletích. Tak dlouho se otálelo se sklizní, až botrytida pokryla ve vinicích většinu hroznů. Víno však bylo překvapivě dobré a náhodně objevený postup se stal základem pro výrobu botrytických vín.

Přitom musí na vinici panovat vhodné klimatické podmínky, aby tato plíseň bobule nezničila (coby takzvaná šedá plíseň), ale pouze přetvořila a přispěla k jejich vysušení coby takzvaná ušlechtilá plíseň. Ušlechtilá plíseň se tvoří na zralých hroznech za teplého podzimního počasí. Ranní mlha přitom poskytuje vlhkost potřebnou pro růst plísně, zatímco den musí být ještě dostatečně teplý, aby bobule narušené plísní vysychaly. Jen málokterá vinařská oblast se vyznačuje takovým klimatem.

Zobrazit

Botrytická vína (sladká) Počet produktů: 3

Zobrazeno 1 – 3 z 3 položek
Zobrazeno 1 – 3 z 3 položek